Чувайки думата мафия, човек се сеща най-вече за организирана престъпност

...
 Чувайки думата мафия, човек се сеща най-вече за организирана престъпност
Коментари Харесай

Мафия източвала здравните каси в Германия

 Чувайки думата " мафия ", човек се сеща най-много за проведена престъпност и опиати. Грижите за заболели и възрастни хора надали биха могли да са част от репертоара на престъпните групировки, си мислят множеството от нас. Един образец от Германия потвърждава противното: престъпна мрежа, работила из цялата страна, е съумяла да източи милиони евро от здравните каси - посредством компании, предлагащи грижи за заболели и възрастни хора. Съдът в Дюселдорф осъди девет души от въпросната мафиотска конструкция. Най-тежката присъда е седем години затвор. 
Схемата, употребена от така наречен " болногледаческа мафия " е извънредно лесна и в същото време ефикасна: на здравните каси са били изпращани сметки за скъпо струващи грижи за заболели и възрастни хора, които в реалност въобще в никакъв случай не са били полагани.

Нагли измами

Измамите постоянно са били извънредно нагли. Вместо дипломиран личен състав, който да поставя интензивни грижи за пациентите, при тях от време на време била изпращана  единствено … чистачка. Вместо да получават нови компресионни чорапи, които костват скъпо, на част от оперираните били раздавани дребни суми на ръка. Измамните схеми дълго време функционирали безпроблемно – заради това, че и някои от клиентите на системата се включвали в тях. Пациенти и техни родственици подписвали високите сметки за услугите, които в реалност не са били осъществявани, а в замяна получавали част от парите, изплащани от здравните каси. Някои от забърканите са получавали суми до 1000 евро, други са били подкупвани с разнообразни дребни медицински услуги – да вземем за пример безвъзмезден педикюр. А тези, които са били подготвени да прикриват истината, били канени на проведени излети.

Повечето от измамите са били реализирани в средите на рускоговорящите преселници. Според прокуратурата, компаниите от незаконната мрежа даже са пускали реклами за „ услугите “ си във вестници, издавани на съветски език.

Делото против деветимата членове на незаконната тайфа стартира през август 2017. Става дума за осем мъже и една жена на възраст сред 34 и 63 години. Обвинителният акт против тях обгръща цели 1100 страници. А обвиняването гласи: проведени измами и укриване на налози. Главатарят на бандата получи най-тежката присъда: седем години затвор. Според съда, вредите, породени от измамите им, възлизат на общо 4,7 милиона евро.

Само една дребна част от мафиотската конструкция
 Хайка на полицията във компания за гледане на възрастни хора в Берлин
Хайка на полицията във компания за гледане на възрастни хора в Берлин

Грешно би било да се счита, че присъдите над разкритата " болногледаческа мафия " ще решат проблемите, свързани с корупцията в опазването на здравето. Следователите са взели на прицел общо 230 компании, като най-вече сходни компании има в провинциите Северен Рейн-Вестфалия, Берлин, Долна Саксония, Бранденбург и Бавария. Според по-ранни преценки на Федералната престъпна работа, на обществените каси годишно са били нанасяни вреди за най-малко един милиард евро.

И съгласно Клаус Фусек, обществен служащ и създател на няколко книги, занимаващи се с проблемите на сектора, деветимата подсъдими са единствено една дребна част от цялата незаконна мрежа в този бранш. Той от години се бори за усъвършенствания в този бранш. " Тук не става дума единствено за няколко черни овце в една другояче добре функционираща система. Всеки в този отрасъл познава компании, които правят нередности ", споделя Фусек.

Грешката е в самата система

Според Клаус Фусек, повода за това се крие в самата система, която е непрозрачна и нерегулирана. " Как може грижите за заболели и възрастни хора да бъдат оставени в полето на свободния пазар? Постоянно ни се внушава, че тази система е добра, единствено че истината е друга: системата от дълго време към този момент е колабирала ", счита създателят.

Германското държавно управление даде повече права на медицинските служби, които управляват активността на здравно-осигурителните каси, само че съгласно Фусек, сходни ограничения изобщо не засягат сърцевината на казуса. " В този отрасъл се нуждаем от " въстание на честните хора и компании ". Това би трябвало да се трансформира в национална тематика - да има полемика, сходна на тази към така наречен дизелгейт, споделя създателят.

Измамите в този отрасъл са част от проведената престъпност, счита Фусек. " Това е мафиотско закононарушение, също както и кражбите, изнудванията и търговията с опиати ", акцентира той.

АРД, ТШ, МДР
Източник: klassa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР